Üdvözlet

Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]
[ ]

SÁGÚJFALUKAPCSOLATAINK
 

Cikkek

Értékvédelem a határon túl


Ez év júliusában már kilencedik alkalommal került megrendezésre a Füleki Nemzetközi Várszépítő Tábor, melynek minden nyáron a Felvidéken található, zömében magyarlakta település ad helyet.

A 2003-ban az Oppidum Fileck Polgári Társulás és a Ságújfalui Faluszépítő és Művelődő Egyesület által indított kezdeményezés az eltelt idő során hagyománnyá nőtte ki magát, így a helyi- és környékbeli táborozók munkáját a nógrád megyei Ságújfaluból érkező várszépítők mellett gyermelyi fiatalok segítették. A résztvevők lakóhelyeinek színes földrajzi elhelyezkedésére azonban nemcsak ezen eset szolgál példaként, korábban a Tiszántúlról, sőt még Erdélyből érkező táborlakók is erősítették a program nemzetközi jellegét.

Fő feladatunk a városka felett elhelyezkedő, Fülek jelképet adó középkori vár és környékének szebbé tétele. Elmondható, hogy ezen a területen egyre kevesebb munkájuk akad az itt tevékenykedő „értékvédőknek”, hiszen az elmúlt évek szorgalmas fáradozásainak köszönhetően látványos fejlődésen ment keresztül a vár és környéke, így néhányan a vármúzeum által indított régészeti ásatásokon munkálkodtak. A délelőtti várszépítést követően különböző szabadidős tevékenységek adtak lehetőséget a kikapcsolódásra, ahol helyet kaptak a helyi cserkészegylet által szervezett csapatversenyek, helytörténeti előadások - melyek során alapos ismereteket szerezhetett mindenki a vár és város történelméről -, izgalmas, változatos helyszíneken lebonyolított vetélkedők és tűzzománc készítés is. Nagy hangsúlyt kapott az épített örökség védelme mellett a természet védelme is a Novohrad –Nógrád Geopark területén bejárt túra során. A tábor utolsó napján mintegy jutalomként színvonalas strandoláson vehettek részt a gyerekek.

Ha csak az itt résztvevő 23 táborozó fog a későbbiekben másként gondolkodni a továbbiakban a kulturális és természeti értékeinkről, akkor megállapítható, hogy érdemes lesz tizedik alkalommal is várszépítő tábort rendezni.


Pinczés Rudolf
Ságújfalu
2011


TAGSÁG, ALAPSZABÁLY
EGYESÜLETÜNKRŐL


TEVÉKENYSÉGÜNKRŐL
CIKKEK


LINKAJÁNLÓ


Dátum / Idõ

 

Oldal létrehozási idõ: 0.0689 másodperc, 0.0172 lekérdezési idõ.