Üdvözlet

Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]
[ ]

SÁGÚJFALUKAPCSOLATAINK
 

Egyesületünkről

A Ságújfalui Faluszépítő és Művelődő Egyesület 20 évéről dióhéjbanSágújfaluban 1988. júniusa óta működik a Faluszépítő és Művelődő Egyesület. Akkoriban még nem volt gyakori az ilyen kezdeményezés, a civil szervezetek jóval kevesebb számban működtek. Alapítója, Pinczés Rudolf hivatásos rendőr volt, ami szintén furcsaságnak számított a 80-as években. A fiatal kezdeményezőket lelkesen támogatták a falu idősebb lakói: Ondrék András bácsi - aki a falu honismeretéről könyvet is adott ki -, mindenben segítette munkájukat, Gyurkó Sándorné Ibolya néni, aki szervezőkészségével, a rendezvényeken pedig sütés-főzésével adott lendületet a társaságnak.

Az egyesület tagjai lelkesen kezdtek hozzá a falu értékeinek feltérképezéséhez, kulturális programok szervezéséhez. Első jelentős bemutatkozásuk az 1988. augusztus 20-i ünnepély volt, amivel a „piros betűs” ünnepeket szerették volna újra visszahozni a faluba: játszóházzal, Szent István emlékműsorral, régi aratási szokások bemutatásával és az új kenyér szegésével.

A falu szívében, a csodálatos természeti környezetben található 1770-ben épült későbarokk kúria igen elhagyatott állapotban volt, pedig a posta, tanácsi kirendeltség, MSZMP és MHSZ klubhelyiség, orvosi rendelő és italbolt működött benne. Az egyesület vezetői felkutatták az épület és tulajdonosainak történetét, felvették az akkori Országos Műemlékvédelmi Hivatallal a kapcsolatot, s újra kérték az épület műemléki védelmét. Tagjai lettek a Város- és Faluvédők Szövetségének, Ráday Mihály városvédő műsorában is bemutatták az épületet. Pályázatokat írtak az épület felújításának elősegítése érdekében, társadalmi munkákat szerveztek.

1991-ben rendezték meg az első faluszépítő tábort, melynek köszönhetően azóta is minden év júniusában 40 fiatal részvételével dolgoznak délelőttönként a falu közterületein a faluszépítők. Nekik köszönhetően újult meg annak idején a kis kastély tornáca és kerítése, a templom körüli kerítés, de részt vettek az iskola régi tetőszerkezetének lebontásában, a temető takarításában, a közkutak és tűzcsapok festésében, a hidak korlátainak festésében, az önkormányzat tulajdonában lévő régi parasztházak felújításában és számos más, a falut szépítő tevékenységet végeztek. Az egyesület táborozóinak nevéhez fűződik a Ságújfalu – Kishartyán közötti útszakasz melletti pihenőhely kialakítása is, ahol kellemes nyársalásokat, közös játékokat szoktak a tábor zárásakor tartani. Hatodik éve a füleki Oppidium Fileck polgári társulással együttműködve füleki gyerekek is részt vesznek a táborban, s a nyaranta szervezett Füleki Várszépítő táborban is aktív résztvevők 5-5 ságújfalui diák közreműködésével.

1991-ben kezdődött meg a kapcsolatfelvétel az erdélyi Bethlen városka magyar műkedvelő csoportjával, melynek eredményeként 1992 nyarán egy autóbusznyi erdélyi csapat érkezett a faluba. Az önkormányzattal karöltve 7 alkalommal fogadták a településen a bethlenieket, s 7 alkalommal látogattak el eddig a mezőségi kisvárosba egy-egy autóbusszal. Számos baráti szál fűződött, a kapcsolatnak köszönhetően még házasság is született a települések közötti barátságból.

A megyében is igyekeztek jó kapcsolatokat kialakítani. Először a magyarnándori, majd a hollókői egyesülettel alakítottak ki közös programokat.

1992-től összesen 8 Községi Kalendáriumot adott ki az egyesület – pályázati pénzekből és egyesületi tagok adományaiból készültek el a több mint 200 oldalas könyvek. Két honismereti kiadványt és szórólapot jelentettek meg.

Az egyesület és az iskola összefogásának eredményeként évente eredményesen szerepeltek a ságújfalusi diákok a Város- és Faluvédők Szövetségének országos ifjúsági pályázatain. A kiemelkedő díjakon túl óriási eredménynek számított, hogy a Budai Vár Történeti Múzeumának a kiállításain is láthatóak voltak a ságújfalusi makettek, goblenek, a falut bemutató írásos pályaművek. Ki hitte volna, hogy itteni 10-12 éves gyerekek által készített linómetszetek is függtek a Budai Vár falán?

Az országos városvédő táborokban – a sok díjazottnak köszönhetően – mindig törzshelyük volt az itteni diákoknak. Kántól Nyíregyházáig, Szanticskától Fertődig látható kezeik munkája egy-egy parasztházon, kastélyt körülvevő kerítésen, kandelláberen. Legbüszkébbek az ifjak arra, hogy részt vehettek a határon túli magyar hasonló kezdeményezések létrehozásában is: Fülek után az erdélyi Torockón is rendszeressé vált a tábor szervezése. Nem kisebb feladatban vesznek részt, mint a Szt. Teréz Gyermekotthon (Böjte Csaba egyik árvaháza) épületének felújításában és rendben tartásában.

Az egyesület munkáját országosan is elismerik. 2004. decemberében Kós Károly díjat kapott az egyesület, legutóbb pedig 2008. nyarán vehették át Tapolcán az egyesület 20 éves évfordulójának emlékére a Város- és Faluvédő Szövetség elismerő oklevelét.


Ságújfalu, 2008. július


Pinczésné Kiss Klára
Egyesületi elnök


TAGSÁG, ALAPSZABÁLY
EGYESÜLETÜNKRŐL


TEVÉKENYSÉGÜNKRŐL
CIKKEK


LINKAJÁNLÓ


Dátum / Idõ

 

Oldal létrehozási idõ: 0.0849 másodperc, 0.0221 lekérdezési idõ.